IT & C

Bombe „prietenoase“ cu mediul

Bombele si, la modul mai general, substantele explozive vor fi de acum inainte unele „mai prietenoase“ cu mediul. Oamenii de stiinta germani s-au gandit la ce solutii s-ar putea gasi pentru a elimina substantele extrem de nocive lasate in urma folosirii de dinamita (mai ales in domeniul constructiilor). Asa ca au preferat sa inlocuiasca substanta de baza a dinamitei sau RDX-ului (carbonul) cu o alta, respectiv nitrogenul.

Noii explozibili vor fi si mai siguri, dar si mai putin daunatori . In combinatie cu oxidanti, noile substante nu mai elimina gaze toxice la detonare precum explozibilii din prezent. Echipa de cercetatori si-a indreptat atentia catre un tip de materiale recent descoperite – tetrazolii. Ei au fabricat mici „bombe“ din doi asemenea tetrazoli – HBT si G2ZT.

Cel din urma s-a dovedit in experimentele de laborator la fel de puternic ca si dinamita, in timp ce HBT are o putere comparabila cu alt explozibil „conventional“ – RDX. Siguranta in plus este data de faptul ca acestia nu explodeaza accidental, precum dinamita, si nu sunt instabili daca sunt supusi la socuri electrice ori lovituri puternice.

Noua generatie de explozibili va echipa probabil in viitor armele de pe nave si cele cu care sunt dotate tancurile. Cercetarile au fost finantate de Oficiul European pentru Cercetare si de Laboratorul de Cercetari al Armatei SUA, potrivit publicatiei Live Science.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele