IT & C

Blair o ia pe urmele lui Al Gore

Dupa ce i s-a luat Marea Britanie de pe mina, fostul premier Blair vrea sa conduca planeta intr-o revolutie ecologica .

China Si SUA sint cei doi mai rivali ai adoptarii unui acord global de mediu. Fostul premier Tony Blair a declarat insa ca vrea sa obtina sustinerea lor intr-o campanie ecologica ambitioasa: semnarea unui tratat care sa reduca emisiile de carbon pina la 50%, in urmatorii 40 de ani. De cind a parasit biroul de prim-ministru, anul trecut, el a inceput sa lucreze la un raport, alaturi de un grup de experti in schimbarile climatice, si va prezenta rezultatele intermediare pentru G8, in aceasta vara, a povestit el pentru cotidianul britanic „The Guardian“.

Blair a lansat deja propaganda verde, weekendul acesta, cu ocazia unei intilniri G20 in Japonia, dar discutiile despre mediu nu au ajuns la nici un rezultat.

Revelatia planetei in pericol pe care a avut-o Al Gore , dupa ce a pierdut batalia cu Bush, in 2000, se regaseste si in discursul infocat al fostului premier britanic, construit numai din mesaje care cheama la actiune: „trebuie sa facem ceva acum“, „ar fi complet iresponsabil din partea noastra sa ignoram problemele de mediu“ si asta este „vital“, „esential“, „extrem de urgent“.

Angajarea verde a lui Blair are insa antecedente mai vechi. El a jucat un rol important in punerea schimbarii climatice pe agenda internationala si in timpul mandatului sau, iar acum incearca sa convinga administratia americana ca ar putea sa aiba un cuvint la fel de important de spus privind acordul global de scadere a emisiilor de carbon. Negocierile de anul trecut, din Bali , au esuat insa cind oficialii SUA au repetat ca nu vor semna nimic decit daca vad si China pe lista. Chinezii au replicat, la rindul lor, ca emit mai putin decit americanii.

Fostul premier a declarat ca va incerca sa convinga ambele economii ca sacrificiile verzi nu sint atit de mari pe cit par. Revolutia ceruta de el a venit dupa ce actualul premier britanic, Gordon Brown, a cerut Europei sa scada taxele pentru produsele verzi. De altfel, la summitul de la Bruxelles de saptamina trecuta, cei 27 de lideri guvernamentali au pus la cale un plan important: scaderea gazelor de sera cu 20% pina in 2020.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele