IT & C

Babelul de peste 500 de ani

Analizand tendintele limbii engleze deja in functiune, lingvistii britanici cred ca peste 500 de ani aceasta va fi de nerecunoscut , ea asemanandu-se mai mult cu noulimba lui Orwell din romanul ‘1984’ decat cu cea a lui Shakespeare.

Lingvistii britanici imagineaza peste 500 de ani nu o singura, compacta, limba engleza ci zeci de dialecte, un destin al limbii care ar putea fi asemanat mai mult cu cel al limbii arabe decat cu al latinei, informeaza publicatia italiana La Repubblica .

Cu toate acestea, este greu de crezut ca limba engleza va muri sau ca va ceda locul spaniolei sau limbii chineze ca cea mai vorbita limba de pe planeta dar, potrivit specialistilor, ea va prezenta diferente atat de mari de la un loc la altul incat engleza care se vorbeste la Singapore va fi extrem de diferita de cea din Londra sau Statele Unite.

Am intelege acum foarte putin din limba engleza de peste 500 de ani pentru ca limba e vie si se transforma, are coduri si expresii specifice fiecarui grup si regiune in care se vorbeste, iar in timp apar noi cuvinte, vocalele si consoanele se modifica. Astfel, daca traditia scrisa pastreaza o limba, o conserva – ca si in cazul limbii latine - , limba vorbita ii accelereaza transformarea.

Cauza modificarii limbii engleze din temelie, insa, nu o vor constitui cei 328 de milioane de vorbitori nativi, ci cei 495 de milioane de oameni din intreaga lume care o folosesc ca a doua limba. Potrivit estimarilor, fenomenul modificarii si fragmentarii limbii va fi tot mai evident dupa anul 2020.

Peste cateva secole am putea asista la fenomenul unui nou Babel care sa aiba ca fundament limba engleza, crede Michele Cortellazo, profesor de lingvistica la Universitatea din Padova: “Dialectizarea exista deja intre engleza britanica si cea americana, iar in 300 de ani ar putea sa apara diferente radicale in functie de marile regiuni de influenta ale pamantului”.

Un alt lingvist italian de la Universitatea La Sapienza din Roma, Luca Serianni, crede ca “Intr-o lume multipolara, ipoteza unei lingua franca este putin credibila”. Iar tendintele istorice raman ca un criteriu foarte important pentru selectia limbilor de circulatie internationala.

Asa cum a fost si cazul latinei in trecut, care s-a adaptat tendintelor si limbilor locale, diferentierea dialectala a englezei ar putea sa se impuna in toate acele zone unde limba locala nu reuseste sa se mentina. In acest sens, globalizarea ar putea sa aduca cu sine o dialectizare extrema a limbii engleze care sa faca in asa fel incat un american si un chinez care vorbesc aceeasi limba sa nu se inteleaga deloc.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele