IT & C

Avionul-racheta pentru turistii spatiali

Din anul 2010 nu va mai trebui sa fim milionari pentru a face o calatorie in spatiu . O companie californiana a anuntat intrarea sa in industria turismului spatial cu un avion -racheta cu doua locuri care poate sa ajunga la altitudinea de 60 km deasupra suprafetei terestre, putand efectua mai multe zboruri pe zi.

Cotidianul Italian La Repubblica informeaza ca aeronava, cu denumirea de Lynx, nu e mai mare decat un avion privat si va fi gata sa strapunga cerul pentru prima data in 2010, fiind construit de compania Americana Xcor Aerospace.

Calatoria spatiala va putea fi facuta cu o decolare de pe orice pista de avioane. Odata decolat, avionul va ajunge la viteza Mach 2 (de doua ori viteza sunetului, care este de 1.193 km/h), ceea ce-i va permite sa ajunga la aproximativ 60 km deasupra solului, dupa care va incepe manevrele de coborare facand o serie de spirale care-l vor aduce pe aceeasi pista. Zborul va dura in total circa 25 de minute.

Detaliile tehnice

lynx1Avionul va folosi un combustibil curat, asupra caruia compania nu a vrut sa dea detalii, directorul Xcor, Jeff Greason, explicand ca “Intentia noastra a fost aceea de a realiza un avion-racheta intru totul similar avioanelor comerciale”. In ciuda faptului ca principalul scop al avionului va fi acela de a duce turisti in spatiu, el va putea fi folosit si pentru cercetatorii care vor dori sa realizeze diferite experimente la acea inaltime.

Avionul-racheta este rezultatul a peste noua ani de studii si cercetari conduse in apropierea aeroportului Mojave, la nord de Los Angeles. Pentru moment, costul biletului nu a fost anuntat, chiar daca estimarile arata ca trebuie sa fie in jur de 150.000 de dolari.

Piata turismului spatial

Prezentarea avionului vine la numai cateva saptamani de la anuntarea avionului-racheta SpaceShipTwo, succesorul lui SpaceShipOne care in 2004 a fost primul avion privat care sa ajunga de doua ori in 10 zile in spatiu, la 110 km altitudine.

Recent, compania EADS, care construieste sateliti si racheta Ariane 5, a prezentat un avion pentru turisti spatiali. EADS a anuntat chiar ca a facut toate testele necesare pentru un avion care va putea sa ajunga in spatiu in numai 31 de secunde folosind un combustibil combinat intre oxigen si metan si care este pregatiti pentru a fi utilizat.

In forma sa definitiva, acesta va putea duce in spatiu chiar cinci persoane, care vor putea sa experimenteze absenta gravitatiei. Racheta va putea decola precum un avion normal pentru a ajunge la cota de 60 km, dupa care motorul va fi oprit, dar impulsul initial ii va fi fost necesar pentru a ajunge la 100 – 110 km, destul pentru a vedea Pamantul din spatiu pentru 10 minute.

Potrivit celor de la EADS, Europa ar fi un loc ideal pentru stabilirea unor aeroporturi de turism spatial, datorita privelistii: s-ar putea vedea marea, lanturile de varfuri alpine, marile campii etc.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele