IT & C

#autoritatile romane #business software alliance #piraterie

Autoritatile romane si Business Software Alliance lupta impotriva pirateriei software

In parteneriat cu Business Software Alliance , autoritatile romane au desfasurat o ampla campanie de combatere a detinerii, utilizarii si comercializarii de programe de calculator fara licenta.
 
Astfel, lupta pentru prevenirea si combaterea pirateriei software a devenit o prioritate pentru autoritatile romane, iar intentia celor doua grupuri s-a facut auzita in cardul unui eveniment cu presa.

Cazuri concrete de piraterie

Unul din cazurile pe care BSA si Politia Romana la investigat s-a desfasurat la un call-center apartinand unei companii multinationale, care avea sediul in Iasi cu puncte de lucru in Bacau si Oradea. Acestia au fost verificati de catre politistii din cadrul IPJ Iasi, IPJ Bacau si IPJ Bihor, coordonati de procurori din cadrul parchetelor locale.

Au fost verificate mai mult de 725 de computere, iar autoritatile au descoperit pe majoritatea PC-urilor continueau programe pentru calculator apartinand unui membru al BSA, in valoare totala de peste 250.000 de euro, reprezentantii companiei in cauza neputand prezenta licente valabile pentru cea mai mare parte software-urilor.

In Sibiu s-a efectuat o verificare la un birou de topografie din Medias (Judetul Sibiu), fiind descoperite 31 de calculatoare care contineau diferite programe, apartinand unor membri BSA, in valoare de aproximativ 90.000 de euro, pentru care reprezentantii societatii nu au putut prezenta licente valabile.

In Bucuresti Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, impreuna cu Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti au efectuat o serie de verificari la un grup de firme alcatuit din 8 societati comerciale, avand in total peste 90 de PC-uri.

Pe unele dintre aceste computere erau instalate programe pentru calculator apartinand membrilor BSA Microsoft, Autodesk si Adobe. Titularii drepturilor de autor incalcate au depus plangere in 2007, solicitand, totodata, si despagubiri. Ulterior, grupul de firme a recunoscut faptul ca in cadrul sau nu au fost respectate principiile legislatiei privind dreptul de autor asupra programelor pentru calculator. Ulterior au achizitionat licente pentru programele necesare in activitate si au platit producatorilor de software despagubiri de peste 84.000 de euro.

Tot in Bucuresti a fost inregistrata si cea mai mare prejudiciere a unui membru BSA. Politia Sectorului 6 Bucuresti, coordonata de Parchetul de pe langa Tribunalul Bucuresti, a efectuat o verificare cu privire la o persoana fizica ce derula o activitate extinsa de realizare de discuri optice pirat si distribuire de marfuri pirat. Membrii BSA ai caror drepturi de autor au fost incalcate au formulat plangere si cerere de despagubiri, pentru mai mult de 1.700.000 de euro.

In majoritatea judetelor tarii

Sub coordonarea procurorilor, echipe ale Inspectoratelor de Politie din aproape toate judetele tarii, atat la nivel local, cat si la nivel central, au intreprins investigatii complexe cu privire la activitatea unor persoane fizice si juridice care utilizau programe pentru calculator fara licenta sau le distribuia.

Astfel, pana la sfarsitul lunii august, au avut loc mai mult de 300 de verificari la societati comerciale care utilizau programe pentru calculator fara licenta si peste 55 de controale in cazuri de distribuire de software pirat. In timpul acestor verificari, politistii a ridicat mai mult de 26.000 de discuri optice care prezinta caracteristicile unor produse pirat.

Comisarul-sef Dan Bucur a precizat in cardul conferintei de presa, ca cei mai multi "pirati de soft" se afla in randurile producatorilor individuali, care distribuie mai departe programele in moduri ilegale. Dupa ei se afla laboratoarele clandestine care au ca scop distribuirea sau vanzarea de softuri pirat pe internet sau prin alte mijloace. Mai exista si retele de import ilegal, societati comerciale care utilizeaza produse contrafacute.

Intre anii 2005 - 2008, BSA si Politia Romana a facut peste 2000 de controale pentru a descoperirea celor care pirateaza produsele pentru computerele personale.

"Instalarea ilegala si pirateria programelor de calculator este, uneori, considerata ca o infractiune fara victime si, in general, nu figureaza in fruntea listei de prioritati ale polisiilor din intreaga lume. Acesta este motivul pentru care manifestari, ca cea pe care o desfasuram acum, sunt foarte importante nu numai prin efectul de sensibilizare  asupra acestei probleme, dar si prin faptul ca incurajeaza la afectarea mai multor mijloace materiale si umane si la cautarea unor solutii adecvate de combatere a fenomenului", a declarat comisarul-sef Dan Bucur, Directorul Direcriei de Investigarea Fraudelor, din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane.

Rata pirateriei la romani

In fiecare an se face un studiu care prezinta situatia piraterie in tara noastra. In urma acestuia a reiesit ca rata pirateriei in Romania este in medie de 68%. Totusi, acest numar reprezinta totalitatea programelor soft, atat cele business cat si cele de divertimesment ca filme, muzica, etc.

Fata de restul tarilor din Europa Centrala si de Est, Romania se afla la un nivel mediu de piraterie. In prezent rata a scazut. Dupa spusele doamnei Monica Pop, Procuror sef al Serviciului pentru coordonarea activitatii Ministerului Public in domeniul drepturilor de proprietate intelectuala, Romania inregistreaza un numar mic de sesizari de si de finalizari de cazuri din cauza unei legislatii incomplete si a numarului mic de procurori care se ocupa de aceste cazuri.

"Eforturile intreprinse de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, ca organism central de coordonare, in directia combaterii acestei forme de infractionalitate , au dat roade, ajungandu-se ca, in perioada 2006-2008, sa inregistram trimiterea in judecata a 178 de inculpati, prin 151 de rechizitorii (acte de sesizare a instantei), fapt ce dovedeste seriozitatea cu care incercam sa tratam aceasta problematica. La aceste rezultate nu am ajuns singuri, ci colaborand indeaproape cu toate institutiile implicate si cu reprezentantii secorului privat", a declar ea.

Magda Popescu, reprezentat BSA in Romania a declarat ca Business Software Alliance este o organizatie non-guvernamentala care doar coordoneaza sesizarile si colaboreaza cu autoritatile, dar nu are drept de control al institutilor ivestigate. Functionarea oganizatiei se face in concordanta cu ordonanta 25/26 din 2006.

Legislatia la ora actuala

Conform legislatiei in vigoare, aceste activitati reprezinta infractiunea de reproducere neautorizata de programe pentru calculator, pentru care legislatia prevede pedeapsa cu inchisoarea de la 1 la 4 ani sau amenda penala pentru persoanele fizice implicate.

Totusi, pedepsele  pentru acest infractiuni pot fi mai mari. Monica Pop a decralat ca cea mai mare pedeapsa a primit-o un producator individual care a primit 6 ani si 7 luni de inchisoare cu executare. Al doilea clasat este un alt producator individual care vindea software pirat pe internet si care a primit o pedeapsa de 5 ani si 6 luni cu executare.

Conform noilor reglementari, in vigoare din octombrie 2006, societatile comerciale raspund penal, pedepsele fiind amenda penala de la 2.500 RON la 2.000.000 RON, la care se pot adauga una sau mai multe pedepse complementare (dizolvarea societatii, suspendarea totala sau partiala a activitatii, inchiderea unor puncte de lucru, interdictia temporara de a mai participa la proceduri de achizitii publice sau difuzarea hotararii de condamnare).

In afara raspunderii penale, persoanele fizice si juridice raspund civil, fiind obligate sa plateasca despagubiri titularilor pentru drepturile de autor incalcate.

Magda Popescu a mai declarat ca doar utilizarea programelor piratate are si o solutie mult mai simpla. Utilizatorul poate plati prejudiciatului suma datorata, astfel procesul penal inceteaza.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele