IT & C

Autori romani in 'biblioteca' Google

In fata protestelor editorilor, Google a renuntat, temporar, la scanarea cartilor din cinci mari biblioteci din SUA si Marea Britanie. In "biblioteca on-line " se gasesc si opere ale unor autori romani.
La adresa //print. google.com/ se dezvolta incet o uriasa biblioteca on-line, cu acces gratuit. Google Print este un proiect prezentat publicului inca din decembrie 2004. Scopul: acces la peste 15 milioane de carti si documente aflate in posesia a cinci prestigioase biblioteci: Oxford University, Harvard University, New York Public Library, Stanford University si University of Michigan. Controverse, proteste la adresa gigantului american nu s-au lasat mult timp asteptate. Pe de-o parte editori, bibliotecari si autori, pe de alta parte, state europene care au vazut in aceasta initiativa o forma de " imperialism american". In urma unor discutii prelungite intre reprezentanti Google si Asociatia Editorilor Americani, compania care detine indispensabilul motor de cautare a decis "sa ia o pauza". Timp de trei luni, Google va opri scanarea volumelor, pentru a permite autorilor sa informeze compania in cazul in care au obiectii. Compania isi va continua totusi proiectul care prevede scanarea cartilor ce nu intra sub incidenta drepturilor de autor, cele din categoria "public domain". Dar nici aceasta "eticheta" nu va fi usor de stabilit, compania spunand insa ca se va baza pe legislatie.

OPERE SI REFERINTE . Printre lucrarile scanate pana in prezent se afla si opere ale unor autori romani, precum si numeroase referinte critice la adresa acestora. Se pot gasi Mircea Eliade , cu "Tratat de istorie a religiilor", sau "Jurnalul de la Paltinis" al lui Gabriel Liiceanu (traduse in limba engleza). Sunt scanate copertile, numarul de pagini difera (in functie de copyright, spune Google), iar pe site exista link-uri catre adrese de unde pot fi cumparate on-line volumele disponibile. In ceea ce priveste lucrari "fragile", acestea nu vor fi scanate, asigura reprezentantii Google.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele