IT & C

Atractia dureaza doi ani

O echipa de cercetatori ai Universitatii din Pisa, Italia, a descoperit ca substanta chimica datorita careia oamenii sunt atrasi sexual de un nou partener nu rezista decat cel mult doi ani, relateaza BBC. Cand cuplurile trec la faza de „ relatie stabila “, in actiune intra alti hormoni, arata specialistii intr-un studiu publicat in revista „Chemistry World“. Cercetatorii italieni au cautat sa masoare nivelurile hormonului numit neutrofina in sangele unor subiecti voluntari, clasificati in functie de vechimea relatiei in care erau implicati. S-a constatat ca nivelul de neutrofine este mult mai ridicat la cei aflati in primele stadii ale idilei, in timp ce la aceia care aveau deja parteneri de 1-2 ani, hormonul disparuse cu totul, desi relatia se mentinea. „Molecula pasiunii“, au mai descoperit cercetatorii, fusese inlocuita de asa-numitul „hormon al tandretei“, oxitocina, prezent la toate cuplurile mai vechi de doi ani.

Juraminte incalcate endocrin

Sefa echipei de cercetatori, Donatella Marazziti, a declarat ca hormonii spun o poveste cu totul diferita de angajamentele luate de tinerii indragostiti la inceputul unei relatii. „Amorezii jura ca sentimentele lor vor fi vesnice, insa hormonii au alta parere“, a afirmat ea. Un studiu similar, realizat de Enzo Emanuele, la Universitatea Pavia, a relevat ca nivelul unui neurotransmitator chimic, numit factor de crestere a nervului (NGF), creste proportional cu intensitatea „romantica“ intr-un cuplu, revenind la normal dupa aproximativ doi ani. „Aceste descoperiri arata ca diferiti hormoni sunt prezenti in sange atunci cand oamenii iubesc la modul acut, si ca aceiasi hormoni dispar sau se stabilizeaza cand oamenii se afla in relatii stabile de mai multi ani, fiind inlocuiti de alt liant chimic“, apreciaza biochimistul britanic Michael Gross . „Acestea ar putea fi singurul echivalent din lumea reala pe care stiinta le poate oferi la sagetile lui Cupidon“, a adaugat el. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele