IT & C

Armata SUA se inspira din "Star Trek"

Treizeci de centre americane de cercetare, infratite la comanda Departamentului american al Apararii, si-au propus in luna martie sa descopere metode de a recupera “instant” invalizii, prin descoperirea unor solutii la medicina conventionala.

Botezat Institutul de Medicina Regenerativa al Fortelor Armate (AFIRM), proiectul are la dispozitie 5 ani si 250 de milioane de dolari pentru a-si indeplini scopul. Militarii vor fi primii beneficiari ai inovatiilor iesite din laboratoarele AFIRM, insa treptat ele vor fi extinse si spre sfera civila, dupa cum informeaza site-ul PopSci.com.

Imprimanta de organe este unul dintre proiectele de pe agenda de lucru a noului institut.
 
Ea va produce la comanda ficati, rinichi si chiar inimi, cu ajutorul unor cartuse incarcate cu celule specifice diferitelor tipuri de tesuturi, in combinatie cu un amestec de nutrienti si substante care accelereaza dezvoltarea organelor. Procesul de imprimare implica crearea unor straturi de material organic, asezate unele peste altele, iar pana in prezent s-a reusit chiar obtinerea unei inimi rudimentare de hamster.

Potrivit lui Anthony Atala de la Universitatea Wake Forest, in cinci ani va fi disponibila o varianta portabila a imprimantei, usor de luat la razboi. Ea va fi, de asemenea, capabila sa lipeasca straturi de tesut de piele direct pe ranile adanci.

De cele de suprafata, precum si de arsuri se va ocupa un alt gadget medical: pulverizatorul de piele. El va acoperi ranile cu un strat subtire de keratinocite, celule ale pielii care favorizeaza vindecarea. Keratinocitele sunt extrase chiar din pielea pacientilor, iar un studiu recent realizat pe un grup de 16 pacienti cu arsuri a demonstrat ca refacerea completa survine dupa maximum trei saptamani.

Pentru comparatie, grefele de piele implica un interval identic de vindecare , insa cei pe care sunt folosite raman, de cele mai multe ori, peticiti cu cicatrice.

Membrele pierdute vor inceta si ele sa fie un capat de tara. Cercetatorul Stephen Badylak de la Universitatea Pittsburg a uimit comunitatea medicala mondiala anul trecut, cand a reusit sa regenereze degetele retezate a doi pacienti sexagenari, cu ajutorul unei pulberi obtinute din vezica urinara a porcului.

Pulberea contine o serie de molecule care atrag celulele si proteinele cunoscute drept factori de crestere, iar astfel procesul de cicatrizare este anulat, iar degetele cresc la loc. In cazul in care cicatricele au produs deja cioturi, o enzima special conceputa pentru deschiderea ranilor va deschide calea prafului miraculos. Cu ajutorul AFIRM, Badylak spera sa descifreze cat de curand si mecanismele de stimulare a cresterii tesuturilor complexe specifice mainilor si picioarelor.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele