IT & C

#notebook #laptop #macbook #apple

Apple MacBook 13" Review

Portabilitatea este poate principala problema in momentul cumpararii unui laptop. Cu , compania americana Apple a incercat sa ridice stacheta in materie de laptopuri ultra-portabile. Totusi, lipsurile laptopului nu i-au adus succesul sperat de companie. Apple incearca in continuare sa dezvolte notebook-uri cat mai compacte.



Aspectul lui 13"

Unul dintre cele mai importante aspecte ale lui MacBook Air este cel al modului in care a fost confectionata carcasa. La prezentarea pe care Steve Jobs a facut-o laptopului, acesta a arata ca intreaga carcasa a MacBook -ului a fost facuta dintr-o singura bucata de aluminiu, iar componentele montate ulterior.

In grosime, notebook-ul Apple masoara 2,41 cm, are o suprafata de 32,5 cm latime siĀ  22,7 cm lungime. La dimensiunile compacte pe care le are, utilizatorul se asteapta ca laptopul sa fie si destul usor, dar nu este asa. MacBook cantareste 2,04 kg.

Carcasa laptopului este confectionata din aluminiu, metal care nu trage prea tare la cantar, iar solutia acestui material vine ca alternativa la fibra de carbon pe care multi alti producatori de laptopuri o folosesc. In plus, aluminiul schimba complet infatisarea laptopului, transformandu-l intr-o ustensila pe care fetele, in special, o vor admira indelung.

Ca in cazul oricarui produs Apple, marul troneaza la loc de cinste pe capacul laptopului si este iluminat imediat ce sistemul este pus in functiune. Partea dorsala are patru suporti circulari de cauciuc si un clip de deschidere a capacului de baterie.

Pe partea stanga (din perspectiva frontala) gasim porturile sistemului, adica cel de incarcare, conectorul magnetic de alimentare a bateriei, numit MagSafe, doua porturi USB compatbile 2.0, portul micro-DVI si unul audio. In partea dreapta, tot din aceeasi perspectiva, gasim slotul pentru unitate optica.

Conectorul MagSafe are acest nume cu un scop: datorita faptului ca este magnetic, in caz in care firul ajunge sa fie tras brusc, conectorul se detaseaza si nu trage dupa sine intreag laptopul. Totodata, conectorul are un led care lumineaza rosu atunci cand bateria este descarcata sau in curs de incarcare si verde atunci cand acumulatorul s-a incarcat complet.

Bateria lui MacBook

Apple MacBook foloseste un acumumator Litiu-Polimer. In mod teoretic si dupa declaratiile Apple, bateria acestui laptop rezista pana la 5 ore de folosinta. In realitate, lucrurile stau ceva mai diferit, o asemenea performanta ar fi posibila numai cu conectivitatile wireless si Bluetooth oprite si fara sa stresati prea mult unitatea optica.

Totodata, ecranul laptopului ar trebui sa fie iluminat la mai putin de jumatate din capacitatea lui maxima. Problema bateriei nu se opreste insa aici. Incarcarea ei dureaza foarte mult, in jur de 6 ore pentru incarcarea completa cu laptopul in functiune.

Daca laptopul este oprit si alimentat, incarcarea va avea loc in aproximativ 4 ore. Problema bateriei care nu poate fi schimbata, ca in cazul lui MacBook Air , a fost rezolvata, iar pentru acest model de laptop se permite schimbarea ei.

Ecran si tastatura

Deschis, MacBook Air-ul isi etaleaza ecranul si tastatura. Ecranul laptopului este de 13,3 inch, glossy, widescreen, LED cu rezolutie de 1280 x 800 pixeli.

Deasupra ecranului gasim webcam-ul iSight de rezolutie VGA (640 x 480 pixeli). Din nefericire, acest webcam este mult prea modest, mai ales ca laptopuri bugetare ca Asus Eee PC au incorporat de 1,3 megapixeli.

Tastatura lui MacBook Air este iluminata, iar butoanele sunt bine delimitate, cu spatii mari intre ele, ceea ce duce la tastare comoda si facila. Butonul de pornire se gaseste in extrema dreapta a tastaturii. Acesta este camuflat destul de bine, fiind aproape la acelasi nivel ca si carcasa metalica de care este inconjurat.

Pe cat de confortabila si usor de folosit este tastatura lui MacBook, aceasta are si cateva invoceniente. Unul dintre ele este faptul ca nu are un buton dedicat DELETE (Del). Pentru cei vor simti lipsa tastei Delete exista totusi o solutie si anume un soft (Key Remap 4 MacBook) special pentru remaparea butonului Eject cu functia Forward-Delete.

Ultimul rand al tastaturii prezinta cateva diferente fata de layout-ul clasic cu care sunt obisnuiti utilizatorii de PC-uri. In coltul din staga gasim butonul Function (fn) care in combinatie cu tastele F1 pana la F12 controleaza diferite caracterisitici. Spre deosebire de MacBook Air, acest laptop nu ruleaza si Windows, iar in acest caz tastele CMD care incadreaza space-ul (spatiu) nu mai au functia butonului Win al tastaturii clasice de PC, dar in OS X, CMD pastreaza functia clasica sa butonului Apple (mar).

Sub tastatura gasim touch-pad-ul care este mai mare decat in cazul altor laptopuri. Totodata, e format lat si suporta gestica.

Constructia la interior


Apple MacBook vine in trei variante, cea cu procesor Intel Core 2 Duo de 2 GHz, de 2,1 GHZ si cea cu procesor de 2,4 GHz. Varianta testata este de cu procesor mai mic, totusi acest lucru nu il impiedica sa ruleze aplicatiile in conditii excelente. Sistemul are 2 GB de memorie RAM de 1066 MHz, iar ca solutie video, MacBook vine echipat cu NVidia GeForce 9400M cu 256 MB de memorie.

Stocarea datelor se face fie pe hard disk-ul de 160 GB (precum in cazul sistemului testat de noi), fie pentru cei mai darnici, pe suportul de 250 GB sau 320 GB ai SSD-ului propus de Apple.

Capabilitatile de conectare ale sistemului sunt destul de variate, MacBook oferind Bluetooth, Ethernet si Wi-Fi 802.11 b/g. Spre deosebire de MacBook Air, unde pentru o conectare prin Gigabit Ethernet, utilizatorul era obligat sa cumpere un adaptor separat care se va conecta prin portul USB, utilizatorul il are acum incorporat.

Sistemul de operare pe care MacBook il ruleaza este Mac OS X v10.5 Leopard. Bineinteles ca acesta are minusurile lui, nu exista la fel de multe aplicatii sau cele care exista sunt mai modeste decat in cazul Windows-ului. Cel mai bun exemplu este Yahoo! Messenger, care daca pentru Windows a ajuns la versiunea 9.0, in cazul Mac OS X-ului e doar in varianta 3.0. Descarcarea aceleiasi aplicatii se face mult mai rapid in cazul rularii Mac OS X-ului.

Lucrul cu OS X

Problema cea mai mare de care multi utilizatori se pot lovi este folosirea unui sistem care ruleaza OS X-ul. Utilizatorul poate fi sigur ca se va obisnui foarte repede cu sistemul de opare, singurul lucru care trebuie tinut minte este ca fata de Windows, butoanele de minimize sau close (inchidere de taburi) se alfa in partea stanga sus nu dreapta. Un broswer ca Safari este usor de manuit, iar aplicatiile sau Photobooth nu fac decat sa usureze munca.

Dificultatea vine atunci cand utilizatorul are nevoie sau este obisnuit sa utilizeze anumite programe. Daca versiunile pentru Mac nu sunt disponibile, lucrurile nu mai stau atat de roz. Vestea buna este ca Apple va avea reveni mereu cu o versiune care sa o inlocuiasca pe cea initiala. Important este ca utilizatorul sa isi pastreze rabdarea.

Ultimul cuvant


In concluzie, Apple MacBook este un laptop bun. Primeste foarte multe pentru look, touchpad si conectivitate. Daca esti genul de om pe care munca il obliga sa foloseasca aplicatii de Windows, MacBook nu este o alternativa.

Dar pentru cei care nu au cele mai mari cerinte in acest domeniu, MacBook ar putea fi alegerea buna, dar pretul poate fi un factor decisiv mai ales cu concurenta pe care MacBook-ul o are.

Galerie foto Apple MacBook 13"

a laptopurilor Apple MacBook & MacBook Pro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele