IT & C

Antitrust - Intelegere intre fabricantii de cipuri

In urma unei anchete a autoritatilor antitrust, Samsung va plati o amenda de 300 de milioane de dolari. Compania este acuzata ca a conspirat cu alte cateva companii rivale pentru a fixa pretul cipurilor. Consecinta a fost cresterea pretului computerelor intre 1999 si 2002.

Departamentul Justitiei al SUA a pornit o investigatie in urma cu trei ani impotriva marilor producatori de cipuri. Dupa ce anchetatorilor le-au cazut in plasa rand pe rand jucatorii mai mici, pestele cel mare a fost capturat la sfarsitul saptamanii trecute. Samsung, cel mai mare producator de cipuri din lume, s-a declarat vinovat in procesul declansat de autoritatile antitrust, fiind de acord sa plateasca o amenda de 300 de milioane de dolari.

In cursul acestui an, compania sud-coreeana Hynix s-a declarat vinovata si a platit o amenda de 185 de milioane de dolari. In urma cu un an, germanii de la Infineon au acceptat sa plateasca o amenda de 160 de milioane de dolari. Americanii de la Micron Technology au cooperat cu procurorii si se pare ca vor scapa neamendati.

Pedepsele nu se rezuma doar la amenzi. Sapte angajati de top ai Samsung se afla sub urmarire in acest caz, a anuntat Thomas Barnett, seful Departamentului antitrust de la Departamentul Justitiei. "Suntem hotarati sa continuam actiunea", a adaugat el, explicand ca acuzarea sefilor in asemenea cazuri este la fel de importanta ca cercetarea companiilor. Asta pentru a da un exemplu celor carora le-ar trece prin cap sa faca intelegeri legate de preturi.

Intr-un comunicat oficial, Samsung a aratat ca "sustine competitia, practicile corecte si interzice comportamentul anticompetitiv". Purtatorul de cuvant, Chris Goodard, a evitat totusi sa-i numeasca pe cei sapte angajati cercetati de autoritatile antitrust.

Companiile enumerate mai sus au fost acuzate ca au conspirat tirmitandu-si e-mail-uri, prin telefon si intalniri directe intre aprilie 1999 si iunie 2002. Potrivit americanilor, principalele victime ale intelegerilor care au dus la cresterea preturilor au fost companiile Dell, Compaq, HP, Apple , IBM si Gateway.

PLANURI DE VIITOR
La sfarsitul lunii trecute, Samsung Electronics a prezentat un plan de investitii in valoare de 33 de miliarde de dolari pentru infiintarea, pana in 2012, a opt linii de productie a cipurilor, precum si a unui departament de cercetare si dezvoltare la o fabrica de semiconductori din Coreea de Sud. In urma investitiilor, Samsung se asteapta ca vanzarile sale de semiconductori sa ajunga la 61 de miliarde de dolari, de trei ori mai mult fata de cele de 17,5 miliarde de dolari inregistrate in 2004.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele