IT & C

Antidot pentru cea mai periculoasa arma biologica

Oamenii de stiinta sunt pe cale sa dezvolte un antidot impotriva toxinei botulinice, una dintre cele mai puternice otrave existente.

Expertii militari sustin ca un singur gram din toxina botulinica poate ucide sute de mii de oameni. In plus, in fiecare an se inregistreaza cazuri de persoane care cad victime botulismului in urma unor toxiinfectii alimentare. Substanta ar putea inceta acum sa reprezinte o amenintare, deoarece cercetatorii americani au creat o proteina care blocheaza efectele toxinei pentru a nu ataca celulele din corp.

A fost depasita astfel o bariera cruciala in calea crearii unui antidot. Dupa cum informeaza BBC Online, studiul a reprezentat un parteneriat intre Laboratorul National Brookhaven si Institutul de cercetare medicala pentru Boli Infectioase al Armatei Statelor Unite, finantat de guvernul american.

Desi oamenii de stiinta au facut un pas important, va mai trece totusi ceva vreme pana ce antidotul va intra pe piata. “Anticipam ca va dura cel putin patru-cinci ani pana ce proteina pe care am creat-o va primi aprobarile necesare pentru a deveni medicament”, a declarat biologul Subramanyam Swaminathan, cel care a coordonat cercetarea.

Bacteria Clostridium botulinum produce sapte neurotoxine diferite, care se lipesc de proteinele din interiorul celulelor nervoase si blocheaza substantele chimice pe care acestea le folosesc pentru a comunica unele cu altele si cu muschii. Neurotoxinele pot paraliza si muschii implicati in procesul de respiratie, iar asta duce la sufocare .

Noua proteina actioneaza asupra celei mai puternice dintre cele sapte, pentru care nu exista in prezent nici un fel de tratament. Ea functioneaza ca o momeala pentru toxina si astfel protejeaza celulele nervoase si impiedica instaurarea paraliziei.

Desi toxina botulinica nu a fost niciodata folosita cu succes drept arma biologica, miscarea terorista japoneza Aum Shinrikyo a avut trei tentative, intre anii 1990 si 1995. De asemenea, s-a zvonit ca, in perioada premergatoare Razboiului din Golf din 1991, Irakul adunase rezerve de mii de litri din aceasta toxina.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele