IT & C

Animalele sunt prizonierele timpului

Plecand de la observarea faptului ca unele animale, precum cainii si pisicile, au aceeasi reactie, fie ca-si vad stapanii dupa cinci minute sau dupa cinci ore, oamenii de stiinta americani au condus un experiment in care au aratat ca soarecii sunt prizonierii timpului: ei nu-si dau seama ca timpul trece!

Science Daily informeaza asupra unui experiment realizat pe soareci de catre cercetatorii de la Universitatea din Western Ontario , in care au descoperit ca rozatoarele realizeaza cat timp a trecut de cand au descoperit ultima bucatica de branza, mare sau mica, dar nu pot sa-si formeze amintiri cu privire la momentul exact in care acest eveniment a avut loc. Ceea ce inseamna ca soarecii nu pot plasa amintirile in timp.

Echipa de cercetatori a conceput un experiment in care soarecii vizitau intrarile unui mic labirint de mai multe ori pe zi. Unele intrari contineau gramajoare de mancare pe care soarecii nu le considera dintre cele mai delicioase, iar o alta intrare continea mult doritele bucatele de branza. Cercetatorii au incercat sa modifice ordinea de asezare a mancarii si au indepardat branza de unde era inainte, asezand-o la alte intrari.

Pentru a testa reactiile soarecilor, oamenii de stiinta s-au folosit de trei criterii temporale: momentul in care a avut loc evenimentul, durata de la acesta si pana la un alt eveniment si o combinatie a acestora. Soarecii au reusit sa foloseasca cu succes numai criteriul duratei, ceea ce inseamna, potrivit cercetatorilor, ca memoria episodica a soarecilor este calitativ diferita de cea a oamenilor care presupune retinerea momentului in timp cand a avut loc un eveniment.

Cu cat a trecut mai mult timp, cu atat memoria soarecilor slabeste , rozatoarele folosind urmele slabe sau mai puternice lasate de memorie ca indicii pentru diferite actiuni, reactionand diferit pentru marimea timpului scurs. Cu toate acestea, soarecii nu pot localiza in fluxul temporal un anumit eveniment, asa cum poate sa faca omul, ceea ce-i confera acestuia o anumita superioritate asupra lui.

Rezultatele experimentului arata, astfel, ca animalele sunt prinse in timp, ele neavand constiinta temporala a trecutului si a viitorului; intr-un cuvant, animalele nu realizeaza faptul ca traiesc in timp.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele