IT & C

Albinele il confirma pe Platon

Ultimele cercetari asupra albinelor surprind un fenomen foarte interesant: harnicele insecte par sa fie dotate nu numai cu instinct, ci si cu o inteligenta destul de dezvoltata.

Astfel, dezbaterea antica cu privire la inteligenta animalelor , care dateaza inca de la Platon, Aristotel si Plutarh, dar care a fascinat si filosofi moderni precum Descartes si pana la zoologi precum Buffon, Darwin si Konrad Lorenz, a ajuns sa confirme ceea ce vechii greci banuiau, anume ca albinele dau dovada de un comportament instinctual complex, ce poate fi descris si ca fiind inteligent .

Paginile cotidianului italian La Stampa gazduiesc o trecere in revista a ultimelor cercetari efectuate asupra albinelor intreprinsa de etologul Giorgio Celli, care pune fata in fata doua mari teorii cu privire la comportamentele animale: cea behaviorista, care nu vede in instinct decat un mod de a raspunde la stimuli si nu ceva organic innascut, si cea exprimata de etologie, care vede in instinct comportamente innascute.

Potrivit teoriei etologice, care castiga tot mai mult teren, spre exemplu, un paianjen nu invata sa-si tese panza, stie sa faca asta deja. Dificultatea intervine in momentul in care se observa faptul ca instinctul nu se prezinta static, precum un manual cu instructiuni care dicteaza actiunea in fiecare moment, ci dinamic, animalul adaptandu-si instinctul la noi situatii.

Spre deosebire de o fiinta vie, un robot poate fi facut sa mearga in laborator sau pe structuri prestabilite, dar nu se poate adapta: pe un teren accidentat, el se va impiedica la primul obstacol neprevazut.

In aceste conditii, cercetatorii isi pun intrebarea daca in cazul instinctului dinamic se poate vorbi de un comportament inteligent, intrucat adaptarea la situatii noi si rezolvarea lor presupune cel putin anumite trasaturi cognitive proprii si oamenilor. Astfel, zoologul Konrad Lorenz, vedea animalele ca organisme dotate cu o anumita spontaneitate a instinctului, plecand de la studii asupra gastelor salbatice, maimutelor si a altor animale.

Albinele inteligente

Studiile efectuate de profesorul Celli pleaca de la constatarea ca un comportament inteligent este acela care poate face fata cu succes unei noi probleme. Astfel, potrivit etologului Italian albinele au un limbaj propriu si o harta cognitiva, capacitati care, combinate, fac din aceste animale ceva cu mult mai complex decat simple automate.

Profesorul ne da doua exemple de experimente efectuate care dau seama de inteligenta sau cel putin de complexitatea a ceea ce numim instinct. In fata unei flori care isi daruieste cu foarte mare greutate polenul, albina, intr-o prima faza, o ocoleste pentru ca in cazul in care este nevoita totusi sa apeleze la ea, dupa mai multe esecuri, dezvolta strategii care ii inlesnesc accesul la polen.

Intr-un experiment efectuat de profesorul Italian in anul 1985, inteligenta albinelor a iesit si mai pregnant la iveala. Intr-o gradina au fost amenajate patru structuri metalice prevazute, doua dintre ele, cu apa indulcita cu zahar, iar alte doua numai cu apa. Structurile A si D aveau apa indulcita cu zahar, iar B si D numai cu apa. Dupa ce cateva albine au descoperit structura A plina cu apa indulcita, locul a inceput sa roiasca de alte albine, iar in momentul in care A a fost lasata numai cu apa si D a devenit singurul continator de apa indulcita, albinele au inceput sa fie creative.

Prima lor abordare a constat in a cauta in apropierea structurii A, unde se obisnuisera sa vina; au ajuns, astfel, in curand la B si C, pentru a da in cele din urma de D. Iar cand in D a fost pusa numai apa si cea cu zahar a fost transferata in A, albinele au refacut strategia trecand prin C si B. De la un anumit punct incolo, insa, dupa ce apa cu zahar a fost mutata de mai multe ori in A si D, albinele au inceput sa ocoleasca B si C fara sa le mai acorde atentie.

In acest fel, profesorul Celli crede ca nu numai ca Platon a fost confirmat in presupozitiile sale, dar ca inteligenta albinelor reprezinta un fenomen atat de complex incat instrumentarul stiintei se dovedeste de multe ori foarte sarac.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele