IT & C

A murit ultimul colaborator al lui Einstein

Fizicianul american John Wheeler, cel care a folosit primul termenul de gaura neagra , a decedat la sfirsitul saptaminii trecute, la 96 de ani. A participat la crearea bombei atomice, a impus termenul de gaura neagra in comunitatea academica si a incercat in zadar sa termine proiectul “teoriei unificate” al mentorului sau, parintele fizicii moderne, Albert Einstein . Fizicianul american John Wheeler a murit la 96 de ani de pneumonie , in casa sa din New Jersey .

Colaborator al lui Einstein, Wheeler a fost implicat in proiectul Manhattan, ajutind la dezvoltarea bombei atomice.

A fost insa unul dintre putinii oameni de stiinta care nu au regretat participarea lor la dezvoltarea acestei arme, dupa ce a fost folosita impotriva Japoniei. Din contra, Wheeler a regretat doar ca nu a fost creata mai devreme, pentru a pune capat razboiului din Europa.Atitudinea sa a fost cauzata insa de moartea fratelui sau, Joe, pe cimpul de lupta din Italia, in 1944. Fizicianul
l-a ajutat mai tirziu pe Edward Teller sa dezvolte si mai puternica bomba cu hidrogen.

O alta contributie cunoscuta a lui Wheeler este impunerea termenului de gaura neagra. Inainte de a descoperi aceasta formula, omul de stiinta chiar nota ca este disperat in a gasi un termen bun pentru a surprinde mai bine fenomenul decit expresia „stele inghetate“. La o conferinta din 1967, un student i-a sugerat „gaura neagra“, iar fizicianul i-a conferit greutate academica.„O gaura neagra ne invata ca spatiul poate fi pliat ca o hirtie intr-un punct, ca timpul poate fi extins si ca legile fizicii, privite ca sacre si imuabile, sint orice altceva decit asta“, a scris el.

Tot lui John Wheeler i se datoreaza ecuatia Harrison-Wheeler, care descrie materia nucleara la intensitate inalta, ca de exemplu cea din mijlocul stelelor cu neutroni. Numit profesor la Princeton (New Jersey, SUA) in anii 1930, John Wheeler si-a construit cariera academica in aceasta prestigioasa universitate, iar in 1976 s-a mutat la Universitatea din Texas.

„Ariile lui de cercetare au atins granitele fanteziei“, scriu cei de la „Washington Post“. „Daca nu ai gasit nimic straniu intr-o zi, inseamna ca nu a fost cine stie ce zi“, declara de altfel fizicianul.

„Pentru mine, el era ultimul titan, ultimul supererou in fizica“, spune cercetatorul Max Tegmark, de la Massachusetts Institute of Technology, citat de „The Telegraph“. Presedintele George W Bush si-a aratat si el mihnirea in fata mortii „unuia dintre cei mai mari fizicieni ai Americii“.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele