IT & C

#soare #luminoasa #stea

A fost descoperita o stea de 3.2 milioane de ori mai luminoasa decat Soarele

Telescopul Spitzer, un var al telescopului Hubble care isi desfasoara activitatea mai mult in spectrul infrarosu , a descoperit de curand o stea care ar putea sa fie cea mai luminoasa din galaxia noastra. Aceasta se afla in nebuloasa Peony. Foto (1)

Cea mai luminoasa stea cunoscuta in acest moment se numeste Eta Carina, in constelatia Carina, la o distanta de 7500-8000 de ani lumina si a fost observata pentru prima oara in 1677. Cel mai probabil, noua stea descoperita este a doua ca luminozitate dupa Eta Carina desi este de 3,2 milioane de ori mai luminoasa decat soarele nostru si este de aproximativ 200 de ori mai mare. Comparatia este dificil de facut din cauza distantei si a faptului ca momentan nu avem tehnologia pentru stabilirea cu exactitate a unui asemenea raport.

Cum se face totusi ca nu a mai fost observata pana acum? Steaua se afla foarte aproape de centrul Caii Lactee si este foarte greu de detectat, prin metode conventionale, din cauza aglomerarii stelare. Nu a iesit in evidenta decat in momentul in care a fost observata in spectrul infrarosu in cadrul unui studiu efectuat de Lidia Oskinova de la Universitatea Postdam, Germania. Aceasta nu exclude posibilitatea ca sa existe si alte stele mult mai luminoase, insa la fel ca si Eta Carina, nebuloasa Peony este la sfarsitul vietii. Lidia Oskinova a mai declarat ca "in momentul in care steaua se va transforma in supernova va distruge toate planetele din sistemele solare invecinate.”
Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele