IT & C

#planeta #sistem solar #exoplaneta

A fost confirmata prima planeta dintr-un nou sistem solar

In urma cu doi ani, in 2008, telescopul Gemini North din Hawaii a fotografiat o serie de exoplanete care fac parte dintr-un nou sistem solar denumit 1RXS 1609.

Potrivit wikipedia, o exoplaneta sau planeta extra-solara este o planeta cu orbita in jurul unei stele care nu este Soarele, apartinand deci unui sistem planetar diferit de sistemul nostru solar. In galaxia noastra exista miliarde de stele, si un procent semnificativ din ele sunt susceptibile de a avea planete care le orbiteaza.

Totusi, acest lucru a fost confirmat doar recent, dupa ce oamenii de stiinta au reusit sa gaseasca evidentele. Fotografia prezenta o planeta care aparent orbita in jurul unei punct luminos. La acel moment nu se stia daca punctul in cauza era o stea sau alt obiect.

Datele recente obtinute de oamenii de stiinta arata acum masa si dinstanta oribitala a planetei fotografiate care desi este de opt ori mai mare decat Jupiter, ramane totusi una dintre cele mai mici planete din sistemul solar 1RXS 1609.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele