IT & C

#8 martie #antivirus fals #troian

8 martie, motiv pentru propagarea malware

Autorii de malware profita, aproape intotdeauna de frenezia cumparaturilor care insotesc sarbatorile de peste an, iar Ziua Femeii nu putea face exceptie de la aceasta regula.

De aceasta data, un e-mail nesolicitat invita utilizatorii sa vizioneze un film in care le sunt prezentate ultimele tendinte in materie de cadouri inedite de 8 martie.

Link capcana

Cei care acceseaza link-ului furnizat descarca si lanseaza, de fapt, un fisier executabil denumit, foarte sugestiv,  video.exe si identificat drept Trojan.FakeAv.AEO. Acesta are un comportament tipic pentru un antivirus fals : fereastra browser-ului este minimizata automat, simultan fiind afiaata o alerta care ii informeaza pe utilizatori despre numeroasele infectii depistate in sistem si care le recomanda instalarea unei solutii de securitate.

Indiferent daca utilizatorul apasa butonul OK sau Cancel din fereastra de tip pop-up afisata pe ecran, acestea vor activa un film fals. Filmul reproduce un proces de scanare in plina desfasurare, prin care sunt detectate foarte multe infectii in sistem. In acelasi timp, alte ferestre pop-up incearca sa pacaleasca utilizatorii sa descarce troianul prezentat sub masca unui antivirus salvator.

Scanare falsa

Cu fiecare noua presupusa scanare sunt generate tot mai multe notificari si detectari false, menite sa intimideze utilizatorii si sa-i convinga sa inregistreze programul antivirus fals. Odata instalat, troianul modifica structura mai multor fisiere de sistem si transmite un numar mare de mesaje pop-up despre probleme si presupuse infectii.

Daca utilizatorii decid sa achizitioneze produsul on-line, singura modalitate disponibila de altfel, pe langa suma de bani investita intr-un antivirus fals, utilizatorii  vor pune la dispozitia infractorilor informatici si datele referitoare la conturile lor bancare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele