IT & C

4 miliarde de euro pentru piata telecomunicatiilor

Specialistii estimeaza dublarea pietei IT&C din Romania. Pentru 2010 se prognozeaza o valoare de peste opt miliarde de euro. Un mare semn de intrebare planeaza in privinta dezvoltarii segmentului de telefonie fixa, care are de infruntat concurenta operatorilor de telefonie mobila.
PiaTa IT&C autohtona va cunoaste o crestere spectaculoasa in urmatorii ani. Oficialitatile si specialistii care au participat la conferinta Comunicatiile romanesti, inainte si dupa 2007, organizata de Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii, au prognozat chiar dublarea acesteia. Politica guvernantilor in domeniu va influenta decisiv rezultatele. Chiar daca la prima vedere rezultatele sint incurajatoare, comparativ cu alte state din Uniunea Europeana sintem in urma. Diferentele se vad la telefonia fixa si la accesul la Internet. Pentru cresterea numarului celor care utilizeaza Internetul, s-a propus reducerea sau chiar anularea TVA pentru acest serviciu.
Piata in crestere

Ministrul Comunicatiilor, Zsolt Nagy, a estimat ca piata IT&C din Romania va depasi in acest an valoarea de 4,15 miliarde de euro. Fata de 2004 ar insemna o crestere de 14,2%. Conform datelor furnizate de EITO, piata de profil a avansat cu 20,2% in 2004, pina la 3,64 miliarde de euro, a spus Zsolt Nagy, care a mai adaugat ca ritmul de crestere este unul dintre cele mai ridicate din regiunea Europei Centrale si de Est. Acesta a estimat ca, la un ritm anual de crestere de circa 15%, piata IT&C ar atinge in anul 2007, momentul aderarii la Uniunea Europeana, valoarea de 5,4 miliarde de euro, iar in 2010 ar putea depasi opt miliarde de euro.
Fix vs mobil

Decalajul dintre evolutia telefoniei fixe si cea a telefoniei mobile este privit cu ingrijorare de specialisti. Traficul de voce se muta de pe fix pe mobil, a spus Dan Georgescu , presedintele ANRC. In prezent, acoperirea telefoniei fixe este de aproximativ 20,24%, in timp ce media in statele care au intrat in UE depaseste 35%. In prezent exista 20,2 linii la suta de locuitori, o medie scazuta fata de Europa. Acestea sint centrate pe Bucuresti, unde exista 50 de linii la suta de locuitori, in vreme ce in judetele cu zone preponderent rurale exista 10 linii la suta de locuitori, a spus Hugh Collins, directorul de reglementare economica al unei companii de consultanta in comunicatii din Marea Britanie. Acesta a mai spus ca, pentru a creste in viitor, operatorii de telefonie fixa trebuie sa ia masuri, precum reducerea pretului la apeluri. De asemenea, a recomandat oferirea de servicii in banda larga, deoarece pe segmentul de voce evolueaza rapid telefonia mobila. Ne asteptam ca penetrarea telefoniei fixe sa creasca in urmatorii ani, apropiindu-se de rata medie a celor zece noi state membre ale Uniunii Europene, a spus Zsolt Nagy. La acest progres va contribui si introducerea portabilitatii numerelor, probabil din 2006, dar si stabilirea tarifelor de interconectare bazate pe costuri. O ieftinire a tarifelor de interconectare ar coincide cu ieftinirea apelurilor.

Presedintele ANRC, Dan Georgescu, a anuntat ca, pina la sfirsitul lunii septembrie, se va stabili calendarul rebalansarii tarifelor Romtelecom. Vom asista la modificari de tarife. Convorbirile interurbane se vor ieftini, in timp ce apelurile locale ar putea fi majorate, a spus acesta.

ConducereaRomtelecom a anuntat ca nu sint prevazute cresteri de tarife pina la sfirsitul acestui an. In ceea ce priveste telefonia mobila, ministrul Zsolt Nagy considera ca se va mentine tendinta crescatoare in privinta numarului de abonati GSM. La sfirsitul anului trecut, rata de penetrare se apropia de 50%, adica 10,2 milioane de utilizatori, comparativ cu 250.000 in 1997. Estimez ca, in decembrie 2005, acoperirea telefoniei mobile va fi de 57%. Totodata, este asteptata relansarea Cosmorom, a spus ministrul Comunicatiilor. El mai considera ca serviciile 3G vor urma trendul GSM.

De asemenea, a anuntat ca statul va vinde in 2006 actiunile la Romtelecom. Hugh Collins a estimat ca piata de telecomunicatii se va dubla pina in 2012, cind va reprezenta 6% din PIB.
Internetul este inca o problema

Principala provocare pe piata IT pare a fi accesul la Internet. Dan Georgescu, presedintele ANRC, a spus ca cei 515 furnizori de servicii de acces la Internet activi la sfirsitul anului trecut au raportat 980.364 de conexiuni, la care se adauga 786.841 de conexiuni prin WAP. El a recunoscut ca accesul la Internet este punctul slab al Romaniei si ca in acest sector este nevoie de mai multe eforturi. Desi la sfirsitul anului 2004 numarul conexiunilor in banda ingusta era mai mare decit cel al conexiunilor in banda larga, ridicindu-se la 597.581, in ultimele sase luni ale anului trecut numarul conexiunilor in banda larga a crescut cu 54,85%, in timp ce conexiunile in banda ingusta au crescut cu numai 48,29%. Oficialii au avansat posibilitatea oferirii de servicii de Internet prin reteaua de distributie a energiei electrice. Solutia optima pare a fi insa reteaua metropolitana. Trebuie sa ne concentram pe dezvoltarea retelelor metropolitane. De asemenea, trebuie sa ne gindim la fibra din sticla, care este mai ieftina decit cuprul, a spus deputatul Varujan Pambuccian . El a mai afirmat ca dezvoltarea in domeniul IT&C poate fi stimulata prin politica fiscala . A lasat sa se inteleaga ca o reducere a TVA pentru serviciile de Internet ar fi benefica pentru dezvoltarea acestui sector. S-ar stimula apetitul consumatorilor prin reducerea pretului. Ramine de vazut daca guvernul va fi convins sa dea curs acestei initiative, mai ales ca se stie ca nu agreeaza astfel de facilitati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele