IT & C

3G ieftineste convorbirile

Ultimele licente 3G vor fi acordate pina la sfirsitul acestui an. Operatorii nu exclud posibilitatea ca introducerea tehnologiei 3G sa aiba drept efect o ieftinire a convorbirilor.
Conducerea Inspectoratului General pentru Comunicatii si Tehnologia Informatiei a anuntat ca va scoate la licitatie, pina la sfirsitul acestui an, ultimele doua licente pentru servicii de telefonie de generatia a treia. Presedintele IGCTI, Catalin Marinescu, a anuntat ca spera ca, pina la sfirsitul anului, un al treilea operator sa se alature Orange si Connex. Cei doi operatori care au cistigat licitatiile pentru astfel de servicii au primit ieri licentele adjudecate. Vor plati, esalonat, cite 35 de milioane de dolari pentru licente.
Voce si imagine

Romanii vor avea 3G inca din acest an. Se pare ca primii care vor intra cu noile servicii pe piata vor fi cei de la Connex. Oficialii companiei au anuntat ca posibila lansarea acestui serviciu chiar la mijlocul anului. Acest lucru va insemna un pas inainte in comunicatiile romanesti si va face din Romania una dintre primele tari din fostul lagar comunist in care aceste servicii vor fi disponibile. Introducerea telefoniei de generatia a treia va avea ca efect imbunatatirea serviciilor de voce, a spus Marian Velicu, director in cadrul MobiFon. De asemenea, exista posibilitatea ca vocea sa fie insotita de imagini. In telefonie ne miscam dinspre voce spre broadband, a spus Yves Gauthier, director comercial al Orange, companie care nu a anuntat, inca, o data privind lansarea 3G. Un motiv pentru care Orange nu se grabeste il reprezinta probabil faptul ca a implementat tehnologia EDGE. EDGE este un pas intermediar intre telefonia 2G si 3G. In prezent, abonatii Orange pot sa vizioneze stiri si programe TV in direct sau sa acceseze rapid reteaua Internet, a mai spus Yves Gauthier.
Optimism moderat

Oficialitatile sint optimiste in ceea ce priveste interesul pentru cele doua licente 3G neacordate. Exista interes din partea mai multor companii de telecomunicatii pentru ultimele licente 3G. Speram ca, pina la finele anului, un al treilea operator european sa se alature MobiFon si Orange, a spus Catalin Marinescu. O veste buna este ca se anticipeaza o ieftinire a convorbirilor, o data cu implementarea tehnologiei 3G. Exista posibilitatea scaderii tarifelor pentru traficul de voce, deoarece tehnologia 3G este mai eficienta decit GSM, a spus Marian Velicu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele