IT & C

Secretul petalei de trandafir

In spatele frumusetii naturale a unui trandafir acoperit cu picaturi de apa sta un mister pe care oamenii de stiinta au reusit recent sa-l dezvaluie: cum se face ca picaturile nu cad de pe petale chiar daca sunt intoarse invers?

Modul in care se comporta picaturile de apa pe materialele naturale nu este un lucru rar: de pe multe petale de flori, picaturile se rostogolesc fara nici cel mai mic tremur, luand cu sine praful si micile insecte. Efectul a fost deja studiat de cercetatorii care il denumesc ‘auto-curatire’, fiind folosit pentru a produce materiale rezistente la apa.

Apa reuseste sa alunece usor datorita suprafetei foarte dure si tepoase la nivel microscopic, iar varfurile tepilor sunt acoperiti cu ceara. Astfel, moleculele de apa intra in contact numai cu o parte a suprafetei si anume cu ceara.

Revista Nature informeaza ca Lin Feng si colegii sai de la Universitatea Tsinghua din Beijing, au descoperit ca desi structura petalelor de trandafir este aproximativ aceeasi, ele prezinta niste canale intre tepi, dar nu si ceara. Astfel, structura formata intre tepi (prevazuta si cu un fel de ‘lipici’) permite retinerea picaturilor de apa fara sa cada.

Descoperind modul in care petalele de trandafir reusesc sa retina picaturile, oamenii de stiinta au fost curiosi sa vada daca pot sa imite efectul. Au pus astfel pe petale un strat de alcool polivinilic si, dupa ce substanta s-a imprimat au desfacut fasia de plastic formata de pe suprafata petalei.

Cercetatorii au descoperit ca aceata prezinta aceleasi proprietati cu ale petalei de trandafir: pelicula putea sa tina picaturi de 3-5 microlitri. Un alt cercetator de la Universitatea Berkeley , California, Ronald Fearing, expert in materiale biomimetice, se arata placut surprins de faptul ca materialul mimetic pus la punct de echipa japoneza nu are aceleasi proprietati chimice cu ale petalei dar are aceeasi capacitate de a retine picaturile.

Astfel, precum in cazul soparlei Gecko, ale carei labe au o constitutie speciala ce le permite sa se catere pe aproape orice suprafata, se pare ca mai important decat constitutia chimica este forma.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele