IT & C

Robotul liliac

Armata americana a angajat cercetatori de la cele mai importante centre de cercetare din America pentru un proiect a carui finalitate este construierea unui robot liliac care sa fie folosit pentru spionaj. Robotul va fi construit in asa fel incat sa copieze capacitatile de orientare ale liliacului!

Science Daily informeaza ca armata americana a angajat mai multe universitati, printre care cea mai importanta este cea din Michigan, Facultatea de Inginerie, pentru un proiect cu o durata de cinci ani in valoare de 10 milioane de dolari pentru construirea unui robot liliac cu o marime de aproximativ 15 centimetri.

In acest sens, s-a creat o divizie speciala, denumita COMBAT (de la Center for Objective Microelectronics and Biomimetic Advanced Technology), careia i se va putea prelungi activitatea cu inca cinci ani si alti 12.5 milioane de dolari in cazul in care proiectul nu este terminat in timpul prevazut, ceea ce inseamna ca armata americana tine foarte mult la acest priect.

Proiectul tehnologic

Cercetatorii din Michigan se vor concentra in primul rand pe microelectronica, pentru a pune la punct dispozitive senzoriale, de comunicatie si baterii pentru liliacul-spion. Robotul va fi prevazut cu camere de luat vederi minuscule, un rand de microfoane care vor putea surprinde sunetele din mai multe directii si mici detectori pentru radiatii nucleare si gaze toxice.

Radare in miniatura si un sistem de navigatie foarte sensibil vor ajuta liliacul, precum modelul sau natural, sa-si gaseasca drumul pe timp de noapte. Ca o nota distinctiva, bateriile de litiu ale liliacului-robot se vor reincarca cu energie solara , sau provenind din vibratii, vant si alte surse. Spionul va putea sa trimita trupelor informatii in timp real folosind semnale radio.

Kamal Sarabandi, directorul COMBAT, a declarat ca multe dintre aceste idei reprezinta “dispozitive de ultima generatie concepute deja. Noi incercam sa impingem limitele tehnologiilor noastre pentru a atinge o functionalitate nemaiintalnita pana acum”.

Universitati partenere

Proiectul COMBAT implica si Universitatea Berkeley si Universitatea New Mexico, intr-un gigantic efort de colaborare intre industrie, academie si laboratoarele de cercetare ale armatei, in care fiecare partener va pune la punct cate o componenta a liliacului care sa mimeze capacitatile de orientare ale animalului real.

Proiectul se inscrie deja intr-un trend tehnologic ce cauta sa mimeze capacitatile uimitoare ale diferitelor animale. Astfel, profesorul Sarabandi spune ca liliecii au un simt foarte dezvoltat de ecolocalizare care le permite sa se orienteze chiar si in intuneric foarte bine, ecolocalizarea fiind un concept care desemneaza capacitatea liliecilor de a se orienta emitand sunete si analizand ecourile lor.

Robotul va fi prevazut cu sistem de navigatie autonom de 1.000 de ori mai mic si mai eficient din punctul de vedere al folosirii energiei decat cele folosite acum, care va permite robotului sa se orienteze singur. De asemenea, liliacul va fi dotat cu un sistem de comunicatii de 10 ori mai mic si mai eficient decat cele folosite acum.

Robotul liliac este construit pentru a realiza misiuni de spionaj si supraveghere pe distante mici in sprijinul trupelor aflate in avansare pe teritoriul inamic. Sau ar putea fi folosit pentru a supraveghea anumite locatii fixe.

Proiectul COMBAT va implica 12 profesori universitari si 18 absolventi ai Universitatii din Michigan, el venind in continuarea altor proiecte ale armatei americane care cauta sa foloseasca insectele in aceleasi scopuri.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele