IT & C

Probleme in paradisul hawaiian

D
aca in paradisul din Hawaii oamenii nu par sa aiba probleme unii cu altii, plantele si animalele indigene au intrat in conflict cu noii veniti care se adapteza mult mai bine conditiilor fertile de crestere, astfel incat bastinasii sunt tot mai mult izgoniti.
Revista Science Magazine informeaza asupra unei cercetari intreprinse in Hawaii de catre o echipa de cercetatori condusa de Gregory Asner de la Carnegie Institution for Science in Stanford , California, care a descoperit ca zona a inceput sa devina un fel de El Dorado pentru tot felul de specii de plante si animale care migreaza spre aceasta zona. Oamenii de stiinta estimeaza ca in ultimii ani mai mult de 10.000 de varietati de plante si animale straine au fost aduse in Hawaii, iar cel putin 120 dintre ele pun serioase probleme florei si faunei autohtone in ciuda incercarilor de a opri aceasta dezvoltare. Responsabila pentru aceasta evolutie sunt si clima moderata din aceata regiune, ploile dese si solul fertil care favorizeaza adaptarea noilor veniti fata de plantele si animalele native care nu au avut timp sa se adapteze noilor veniti ramanand, astfel, fara aparare in fata invadatorilor. Analiza acestor evolutii a fost destul de dificila din punct de vedere tehnic si stiintfific, intrucat Hawaii prezinta o suprafata muntoasa extrem de neregulata, astfel incat fie cercetarea directa la fata locului fie cea facuta cu ajutorul datelor furnizate de satelit s-au dovedit a fi nesatisfacatoare. Cercetatorii au preintimpinat aceste greutati combinand sistemul radar pentru a crea o imagine tridimensionala a straturilor de padure si sistemul spectroscopic combinat cu un software care pot identifica speciile individuale de plante. Rezultatele oferite de aceste tehnologii combinate pe suprafete mari au aratat ca cel mai rau invadator sunt fragii guava (Psidium cattleianum), planta importata datorita fructelor sale. Poate sa creasca pana la 15 metri inaltime si a schimbat, potrivit estimarilor, constitutia padurilor salbatice, alterand hidrologia si balanta nutritiva ale ecosistemului. Guava impiedica, de asemnea, lumina pentru a ajunge la diferitele etaje forestiere, impiedicand astfel plantele sa prinda radacini. O alta planta de import care pune probleme este Hedychium gardnerianum, un copac ornamental cu radacini foarte puternice care a reusit sa creeze o bariera la suprafata pamantului astfel incat nici o alta planta nu poate prinde radacini. Colegii de breasla ai echipei condusa de Gregory Asner au subliniat atat caracterul revolutionar al metodei folosite pentru a analiza suprafete mari de teren neignorand particularitatile cat si rezultatele obtinute care pun in lumina serioasele probleme cu care se confrunta regiunile neafectate intru totul de mana omului. Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro
  •   2008-03-05
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila: 6 sfaturi pentru a depasi plafonarea la job

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Alexandru Busila

Pune o intrebare


Citeste pe divahair.ro

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Revolutia fiscala - ce venituri vom avea din ianuarie 2018

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist, inspector HR

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.