IT & C

Persoanele bilingve au o putere mai mare de concentrare

Persoanele bilingve au o putere mai mare de concentrare decat cele care cunosc o singură limbă, au stabilit oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Barcelona, relatează Gazeta Wyborcza. Cercetările ştiinţifice au fost realizate cu concursul a două grupe de cate 100 de tineri. S-a dovedit, de pildă, că cei care au crescut într-un mediu bilingv se concentrează mai bine asupra unor lucruri esenţiale în condiţiile de gălăgie dintr-o încăpere mare de birouri. Şoferii bilingvi se orientează mai bine în multitudinea semnelor de circulaţie şi iau decizii mult mai corecte. 'Persoanele bilingve sunt atente tot timpul să nu încurce limbile', a explicat marţi neurologul Albert Costa în paginile cotidianului 'El Pais'. Drept rezultat, zonele creierului responsabile de concentrarea atenţiei sunt în cazul lor mult mai antrenate. Statisticile arată, în schimb, că în comparaţie cu cunoscătorii unei singure limbi, persoanele bilingve se îmbolnăvesc la o varstă mai înaintată de Alzheimer sau de alte degenerari ale creierului. Bilingvii vorbesc, de regulă, mai lent decat ceilalţi, cu toate că este vorba doar despre fracţiuni de seecundă. Ei întampină mai des şi dificultăţi în găsirea cuvantului potrivit.
  •   2007-03-22
  •  

Articol scris de

Acasa.ro

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu: Branding - Cum sa eviti vecinii nepotriviti

Expertul Acasa.ro, Simona Gabriela Buzatu, multimedia designer si specialist de marketing online

Pune o intrebare

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase: Efectele dependentei dintre cumparatori si vanzatori

Expertul Acasa.ro, specialist marketing si vanzari Radu Mircea Chirvase

Pune o intrebare

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.