IT & C

#ferme verticale

Ferme verticale, in zgarie-nori

Un profesor a conceput o sera cu 30 de etaje, care arata ca un zgarie-nor, unde se pot cultiva plante alimentare, fara riscul de a pierde recoltele din cauza schimbarii climei.

Fermele verticale pot oferi terenul agricol suplimentar, impus de cresterea populatiei. Campiile ar putea fi reimpadurite, pentru a reduce efectul de sera.

Fermele urbane au fost dintotdeauna visul multor oraseni. Pe la inceputul secolului XX, multi americani cresteau gaini pe acoperisurile blocurilor, pentru a avea oua proaspete. Chiar si astazi, in multe zone urbane ale lumii, locatarii planteaza uneori pe spatiul verde din fata imobilelor legume sau pomi fructiferi .

Totusi, pana acum nimeni n-a indraznit sa viseze atat de grandios ca doctorul Dickson Despommier, profesor de stiinte ecologice la Universitatea Columbia din New York. El a conceput un veritabil zgarie-nor destinat agriculturii, care ar putea asigura hrana orasenilor din viitor.

Centrele urbane se extind


Specialistii in statistica ne asigura ca, pana in anul 2050, omenirea va depasi noua miliarde de locuitori. Acestia vor trai in proportie de 80% in orase, intrucat doar centrele urbane le pot oferi locuri de munca diversificate.

Calculele arata ca, pentru a hrani surplusul de trei miliarde de oameni, pamantenii vor avea nevoie de mai mult teren agricol. Natiunile Unite au atras atentia, inca de acum cativa ani, precizand ca suprafata suplimentara care trebuie sa devina pamant roditor depaseste cu 20% teritoriul integral al Braziliei, de exemplu.

De unde ar putea oamenii sa obtina aceste terenuri? Sa taie alte paduri este inacceptabil. In plus, pentru ca viitorul sa apara intr-o lumina si mai sumbra, din cauza schimbarilor climatice chiar si actualele terenuri agricole se vor reduce prin desertificare sau cresterea nivelului oceanului planetar.

Fermele zgarie-nori ar putea fi o solutie. Ele ar oferi plantelor aceeasi protectie contra intemperiilor de care au parte si oamenii, putand fi amplasate atat in zonele friguroase, cat si in cele desertice.

Transportul hranei catre zonele urbane s-ar reduce foarte mult, iar practicarea agriculturii ar putea deveni un hobby sanatos pentru oraseni.

Recolte fara insecticide

Omenirea a avut nevoie de 10.000 de ani pentru a invata secretele agriculturii. Dar, in cadrul acestui proces, multe paduri au fost defrisate si multe zone verzi s-au transformat in deserturi semiaride din cauza nepriceperii fermierilor.

Ideea de a feri plantele de intemperii nu e noua, serele fiind inventate inca din Antichitate. Dar asezarea lor stratificata, in cladiri circulare imbracate in sticla protejata cu un strat transparent de oxizi de titan, a devenit posibila abia astazi.

Profesorul Despommier spune ca sticla speciala ar asigura curatenia geamurilor chiar daca afara ar fi numai ploi acide , iar reciclarea apei de canalizare a orasului si folosirea ei pentru irigatii ar oferi plantelor ploi controlate, care ar elimina orice problema.

Fiind ferite de boli si de insecte, culturile n-ar avea nevoie sa fie tratate cu substante chimice, iar solul cu o compozitie organica verificata ar putea fi imbogatit permanent prin adaugarea de balegar, obtinut din resturile menajere ale locuitorilor.

continuarea in Adevarul

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele