IT & C

Corabii spatiale cu panze solare

Proiectul unui cercetator finlandez ar putea revolutiona calatoriile spatiale in sistemul nostru solar: nave spatiale cu panze in care sufla vantul solar, astfel incat daca inainte de epoca industriala marinarii depindeau de capriciile vantului pamantesc, in viitor marinarii spatiului vor depinde de cel solar.

Ideea si proiectul velei solare a aparut la Institutul Meteorologic Finlandez, informeaza Science Daily, si apartine doctorului Pekka Janhunen. Vela solara electrica a trecut redepe de acum doi ani de la statutul de inventie la cel de implementare, astfel incat intr-un viitor nu prea indepartat navele spatiale cu panze si-ar putea face aparitia.

Vela electrica foloseste vantul solar ca pe o forta de impingere, astfel incat navele nu ar mai avea nevoie de diferite forme de combustibil, pentru ca vantul solar este un suvoi de plasma fierbinte continua care emana de la soare.

Principalele componente ale velei solare sunt lungile corzi metalice si ‘tunurile’ de electroni puse in functiune de influenta solara si care incarca pozitiv corzile metalice. Profesorul Janhunen spune ca, avand in vedere ca nu au intampinat probleme din punct de vedere tehnic, s-a ajuns in stadiul planificarii unei misiuni experimentale.

O contributie importanta in acest proiect l-a avut Laboratorul de Cercetari Electronice de la Universitatea din Helsinki care a reusit sa puna la punct o metoda de a construi acele corzi din fire metalice foarte subtiri, astfel incat lipirea lor a permis mulajul in diferite forme geometrice .

finlandezCalatorii spatiale cu vele solare

Vela electrica ar putea duce la o noua generatie de navete spatiale, mai ieftine si mai rapide, care sa exploreze sistemul nostru solar. Doctorul Janhunen spune ca “Vela electrica ar putea cobori costul tuturor activitatilor spatiale si astfel, spre exemplu, sa ajute la conceperea unor sateliti care sa transmita energie solara ca o optiune viabila pentru producerea unei energii curate.”

Acesti sateliti solari, scaldati permanent de lumina solara ar putea transmite electricitate Pamantului prin microunde, fara intrerupere .

Proiectul a inclus in cadrul sau centre de cercetare din Germania, Suedia, Rusia si Italia, iar vela electrica a constituit o inventie colaterala a cercetarilor institutului finlandez care urmareau in mod special felul in care interactioneaza vantul solar cu planetele si atmosfera lor.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele