IT & C

#editare video #programe #videoclip

Cele mai utile programe de editare video

Asa cum fotografii au nevoie de o serie de programe pentru a imbunatati sau modifica imaginile captate, la fel si cameramanii sau pasionatii de camere video sunt mereu in cautarea unor programe de editare cat mai performante.

Totusi, care sunt criteriile de selectare ale unui program de ? Care este cel mai bun? Sau de ce ai alege un program in defavoarea altuia? Acestea sunt intrebari care pot avea un raspuns simplu atunci cand stii ce vrei sau la ce rezultat ai dori sa ajungi.

Unele programe de editare pot efectua numai operatiuni simple de convertire a formatelor sau de scriere pe DVD-uri sau CD-uri. Pe de alta parte, alte software-uri de acest gen permit aplicarea de efecte speciale, template-uri avansate si multe altele. In randurile de mai jos sunt explicate in cateva cuvinte lucrurile esentiale de care trebuie sa beneficieze un program de editare video, dar si cateva dintre cele mai folosite programe de pe piata.

1   Cerintele sistemului si compatibilitate

Desi pare un detaliu neimportant, nu uita ca orice aplicatie sau software instalat pe propriul PC este un consumator de resurse. Prin urmare cand te-ai decis sa cumperi un astfel de software tine cont si de configuratia propriului PC pentru ca ar putea ca acestea sa nu corespunda cu programul pe care il doresti.

Este bine sa stii din timp care sunt pretentiile software-ului inainte sa-l cumperi. Cerintele unui program sunt scrise de obicei pe cutia acestuia, iar daca daca ai neaparat nevoie de el, dar computerul tau nu este destul de puternic, va trebuie sa faci un upgrade  intregului sistem.

Totodata, verifica programul care il cumperi, acesta poate fi compatibil cu alte sisteme decat Windows sau este creat pentru utilizatorii de sisteme cu Linux sau Mac.

2    Usurinta de folosire

Nimeni nu s-a nascut invatat, iar programele de editare video necesita mult mai multi pasi in intrebuintare decat un program de editare foto . Daca nu ai experienta necesara, nu te avanta si nu achizitiona software-uri complexe. Incepe cu variante mai simple precum Windows Movie Maker sau serviciul gratuit de editare video al site-ului YouTube.

3    Captare si playback

Un program bun de editare video va fi capabil sa capteze formate de pe mai multe platforme sau din mai multe surse, DV, AVCHD, camere video analogice sau digitale, televizor, etc. Playback-ul trebuie sa fie  cat mai usor posibil.

   Taieri, lipiri si corecturi

Software-urile de editare video trebuie sa iti permita sa aranjezi anumite scene in ce ordine doresti, sa te lase sa corectezi culori, luminozitate, sa diminuezi anumite efecte nedorite aparute in timpul filmarii, sa tai sau sa lipesti scene.

5    Efecte de editare si tranzitia

Este important ca programul pe care l-ai ales sa contina o arhiva de efecte sau filtre care pot fi aplicate filmelor tale. Tranzitiile te lasa sa faci trecerea de la o scena la alta foarte usor, prin urmare software-ul trebuie sa contina si aceasta caracteristica. O alta trasatura de care ai nevoie este suprapunerea de subiecte animate sau statice peste imaginile tale.

6   Efecte audio si editare foto

Unele programe vin cu de muzica propriuzisa, altele nu, de aceea aplicatia aleasa de tina va trebui sa suporte importarea formatelor audio. Prin urmare, organizarea, efectul de fade si prelungirea melodiilor pentru o scena sunt esentiale. Mai mult, programul trebuie sa permita si importarea fotografiilor care sa fie suprapuse sau adaugate unei filmari.

7    Formate acceptate

Un alt lucru care trebuie verificat inainte de a cumparat un software este legat de formatele pe care le suporta si in care exporta rezultatul final am muncii tale. Cele mai cunoscute si folosite formate pe internet sunt MPEG-1, MPEG-2, si MPEG-4, VCD, SVCD, DVD, AVI, WMV, MOV, FLV si AVCHD.

8    Ajutorul oficial

Desi multi ar considera acest detaliu neimportant, meniul de Help al software-ului poate ajuta mai mult decat se crede. Suportul tehnic de tip FAQ, forumuri sau sunt si ele benefice.



Exemple de programe de editare video



Pentru cei care nu se pricep foarte bine la editarea video, site-ul de impartasire al acestui gen de  continut, YouTube, a lansat de curand un serviciu special de editare. Acesta lasa utilizatorul sa aleaga videoclipurile dorite intr-o anumita ordine, sa le organizeze si sa adauge muzica si titlu, totul gratuit si in pasi cat mai simpli.

Sony Vegas Pro (Windows) - acesta este unul dintre cele mai cunoscute si utilizate programe de editare video. Software-ul este capabil sa amestece mai multe formate video si rezolutii diferite fara a le recoda. Partea buna este ca acest program ofera functii destul de avansate si functioneaza pe majoritatea configuratiilor de Windows. Sony Vegas Pro poate fi cumparat din magazinele online la un pret destul de ridicat, de aproape 600 USD. 

iMovie (Mac) - Dedicat exclusiv sistemelor Mac, programul este integrat in pachetul Apple iLife al producatorului american Apple. Software-ul este destul de usor de utilizat, fiind special creat pentru utilizatorii incepatori, dar vine si cu o serie de caracteristici interesante ca: stabilizarea de imagine, playback rapid , functii de drag & drop, tranzitii usoare, o serie de efecte si multe altele. iMovie costa doar 79 USD si poate fi achizitionat si de pe piata autohtona.

Adobe Premiere Pro (Windows/Mac) - Programul este un "veteran" in domeniul editarii video aflandu-se pe piata de aproximativ 18 ani. Software-ul este compatibil cu sistemele Windows si Mac si cu toata suita Adobe Creative Suite si Adobe . Cea mai atragatoare caracteristica a lui Adobe Premiere Pro este "speech-to-text" care creaza un index de cuvinte in videoclipul realizat pentru o cautare mai usoara a unei scene in functie de un cuvant. Programul poate fi comandat de pe site-ul producatorului la pretul de aproape 800 USD.

Windows Movie Maker (Windows) - Unul dintre cele mai cunoscute programe de editare video este Windows Movie Maker. Asa cum ii spune si titlul, acesta este compatibil Windows si este gratuit. Programul suporta transfer rapid de formate prin FireWire si USB, are o interfata usor de utilizat, are functii drag & drop si shuffle si dispune de peste 100 de efecte speciale si moduri de tranzitie.

Final Cut Pro (Mac) - La un pret usturator de peste 1200 USD, au avut parte de efectele permise de acest software. Acesta suporta o paleta foarte larga de functii, nu deterioreaza formatele video si suporta filtrare, corectare a luminii si culorilor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele