IT & C

Calea Lactee a trecut la cura de slabire

Noi masuratori ale galaxiei noastre arata ca aceasta a pierdut din greutate cam un trilion de stele!

“Galaxia noastra este mai svelta decat credeam”, spune cercetatorul Xiangxiang Xue de la Institutul Astronomic Max Planck din Germania care a condus echipa de cercetatori care s-a concentrat asupra dimensiunilor Caii Lactee, informeaza Sciencedaily.

Pierderea in greutate nu se datoreaza insa unei diete speciale, ci unor masuratori mai exacte a vitezei stelelor de pe marginile Caii Lactee, o regiune care se prezinta ca un halo stelar.

Masurand deci viteza acestor stele, cercetatorii au reusit sa determine masa galaxiei deducand necesarul de forta gravitationala pentru a tine stelele in orbita. O parte a acestei gravitatii provine chiar de la stelele Caii Lactee, dar majoritatea ei e determinata de invizibila materie neagra a carei natura ramane inca necunoscuta.

Pentru a calcula distributia masei din galaxia noastra, echipa de astrofizicieni a folosit un ‘esantion’ de aproximativ 2.400 de stele de pe asa-numita ‘ramura orizontala albastra’ vizibila pe marginea Caii Lactee, ale caror distante pot fi determinate masurandu-le stralucirea.

Profesorul Xue spune ca stelele de pe aceasta ramura pot fi observate si de la mari distante, ceea ce a permis cercetatorilor sa masoare vitezele unor stele aflate chiar la 180.000 de ani-lumina departare.

Esantionul de stele studiate fiind destul de consistent, astrofizicienii au reusit sa transpuna analiza statistica pe simulatii de computer in urma carora s-a ajuns in cele din urma la imaginea unei galaxii mult slabite.

Timothy Beers de la Universitatea de Stat Michigan spune insa ca “Masa totala a Galaxiei este greu de masurat tocmai pentru ca ne afla in mijlocul ei. Dar important este numarul fundamental de stele studiate care ne poate permite cunoasterea modului in care s-a format Calea Lactee si faciliteaza o comparatie cu galaxiile mai indepartate pe care le putem vedea”.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele