IT & C

#parola #internet #facebook #securitate

7 lucruri pe care nu trebuie sa le mai faci pe Facebook

In ultima perioada au aparut din ce in ce mai multe semne de ingrijorare in legatura cu siteul de socializare Facebook. Desi unele tin de regulamentul intern, altele au legatura directa cu conduita noastra pe internet si cu regulile pe care de multe ori nu le respectam. Iata care sunt unele dintre cele mai grave greseli pe care le poti face pe Facebook sau pe alte platforme de acest gen.



1 Utilizarea unei parole nesigure


Evita parolele simple, formate din cuvinte sau date de nastere. Acestea pot fi extrem de usor de spart, iar contul tau va fi complet compromis. In plus, nu este bine sa folosesti aceeasi parola la mai multe conturi, deoarece odata aflata, esti pus intr-un pericol major. Citeste mai multe despre cum sa alegi o parola sigura.


2 Publicarea datei de nastere pe profil


Aceasta informatie este una dintre cele mai vanate in cazul furturilor de identitate. Cu ajutorul acesteia se pot cauta si obtine informatii esentiale despre tine. De asemenea, foarte multe banci si institutii publice mizeaza pe aceasta informatie atunci cand vine vorba de verificarea autenticitatii apelurilor. Astel, un infractor experimentat iti poate sparge conturile bancare sau poate realiza tranzactii in numele tau.

In cazul in care ai publicat deja aceasta informatie, este bine sa o modifici in cel mai scurt timp din setarile contului de Facebook.


3 Accesul liber pentru toti utilizatorii


Atunci cand iti creezi un cont Facebook, ai posibilitatea de a restrictiona accesul altor utilizatori. Poti opta pentru ca profilul tau sa raman privat, sa fie vazut doar de prietenii tai sau de prietenii prietenilor tai. Nu este recomandat sa permiti accesul oricui pe profilul tau, in special daca ai publicat aici informatii personale (religie, varsta, loc de munca, fotografii etc). Alege cu atentie persoanele care iti pot vedea profilul complet si limiteaza accesul in favoarea catorva grupuri create de tine.


4 Postarea de nume si fotografii de copii


Vorbim aici in primul rand de copilul tau. Este foarte important sa eviti sa ii publici numele pe profilul tau sau in tagurile fotografiilor. De asemenea, daca observi ca o persoana face acest lucru, este bine sa o rogi sa stearga cat mai curand numele. Pe de alta parte, este decizia ta daca te simti in siguranta sa publici poza copilului tau pe Facebook. Prin urmare, cere acordul parintilor in cazul postarii fotografiilor altor copii.

O alta problema des intalnita este publicarea fotografiilor „artistice” ce implica persoane straine sau copii necunoscuti fotografiati in excursii sau in parc. Desi nu exista o regula clara in acest sens, utilizarea imaginii unei persoane ar trebui sa se faca doar cu un acord in prealabil, in special atunci cand vine vorba de copii. Toate cele de mai sus au ca scop protejarea copiilor impotriva pedofiliei, rapirilor si tuturor derivatelor acestor acte monstruoase.


5 Anuntarea perioadelor de vacanta si concediu


Daca ai pune un semn cu „nu sunt acasa 5 zile” pe usa de la intrare, ar putea fi vazut de un numar mic de persoane, existand totusi riscul de jaf. Atunci cand faci acest lucru pe Facebook, trebuie sa ai in vedere faptul ca mii, poate milioane de oameni vor afla ca locuinta ta este goala, vulnerabila.

Un alt lucru care anunta parasirea domiciliului este postarea de poze prin intermediul telefonului mobil. Atunci cand esti in vacanta si esti tentat sa iti anunti prietenii ca esti in telecabina , pe profilul tau va aparea ora la care a fost postata poza si metoda prin care a fost facut update-ul – telefonul mobil.


6 Aparitia in motoarele de cautare


Desi profilul tau este unul restrans, acesta poate aparea in motoarele de cautare (ex: Google). Astfel, orice persoana de pe glob il poate vedea. Pentru a evita acest tip de expunere, schimba setarile contului tau si selecteaza optiunea de a fi gasit doar de prietenii tai in motoarele de cautare.


7 Nesupravegherea adolescentilor


Desi Facebook anunta o limita de varsta de 13 ani a utilizatorilor sai, acest lucru nu poate fi controlat sub nicio forma. Astfel, exista foarte multi copii sub 13 ani care au un profil pe siteurile de socializare.
Daca ai un copil la varsta adolescentei si observi ca este pasionat de internet, permite-i sa isi faca un cont pe Facebook, insa doar daca va folosi adresa ta de email ca adresa de contact. Astfel vei putea monitoriza toate actiunile sale, prietenii cu care discuta, dar si mesajele pe care le posteaza. O mare problema este data de mesajele prea personale postate pe profil, din care infractorii pot culege informatii pretioase despre familie, stare financiara, orar etc.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele